GÜNCEL KONULAR
Üniversite Girişimciliği

Önceki yazımda (önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz) özellikle Nişantaşı Ünviversitesinde Dekanımız Sayın Prof. Dr. Melis Oktuğ Zengin’in öncülüğünde hayata geçirilen Türkiye’nin ilk dersi olan Girişimci Gazetecilik dersinin genel hatlarından ve işleyişinden bahsetmiştim. Bu yazımı da önceki yazının devamı niteliğinde düşünerek kaleme aldım.
Yazımın son kısmında ise özellikle Üniversitelerde Girişimcilik adına neler yapılmalı tavsiyesine yer verdim.
Girişimci Gazetecilik Dersinde Neler Hedefleniyor?
Dersin geneline baktığımızda özellikle öğrencileri yeni girişimler yapmaya motive etmek ve girişimcilik ekosistemini anlatmak öncelikli amacımız olduğunu söylemekte fayda var. Bu noktadan bakıldığında tüm öğrencilerin girişimci olmasını beklememek doğru olanı. (amacımız ve gönlümüzden geçen hepsinin girişimci olması)
Bu anlamda bakıldığında öğrencinin girişimcilik temellerini alarak hayatına devam etmesini sağlamak yapmak istediğimiz en önemli konulardan bir tanesi. Çünkü girişimciliğe sadece bir şirket açmak dünyaya açılmak ve şirketin sahibi olarak bakmamak lazım. Artık girişimcilik eğitimleri hayatın tüm noktalarında kişilere önemli fayda sağlıyor. İletişim, koordinasyon, analitik, pazar analizi gibi bir çok yetkinlik kişilere tüm hayatı boyunca önemli faydalar sağlıyor olacak.
Kurum içi Girişimcilik
Bir diğer noktadan baktığımızda kurum için girişimcilik olarak belirtilen ve son yıllarda oldukça popüler olan (bunun için ayrı bir yazı yazacağım) bir girişimcilik türü olarak yoğunlukla konuşuluyor ve bu konuda da şirketler önemli yatırımlar da yapıyorlar. Ders yapısı itibariyle kendi girişimlerini yapmayacak veya yapamayacak öğrencileri profesyonel hayata geçmeleri durumunda çalışacakları şirketlerin gelişmesine ve büyümesine kurum içi girişimcilik yetkinlikleriyle önemli katkılar sağlayabileceklerdir. Bu yönüyle de dersin önemli katkıları olacağını söylemekte fayda var.
Projeler Neler?
Dersin Türkiye’de ilk defa okutulduğunu düşündüğümüzde öğrenciler açısından yeni olduğu gerçeğini dikkate alırsak çıkartılan projelerin oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında gelecek için pozitif bir tablo çizmek hiç abartılı olmayacaktır.
“Demo Day” Etkinliği
Öğrenciler projelerini tamamladıktan ve derslerde son detaylarını inceleyip düzeltilmesi gereken noktaları bitirdikten sonra mentor ve yatırımcıların da katıldığı bir etkinlikte öğrencilerin projelerini bir “demo day” etkinliğinde anlatmalarını ve böylece potansiyel yatırımcılarla karşılaştıklarında yatırımcının bir projeye hangi psikolojiyle yatırım yaptıklarını öğrenmelerini sağlamak istiyoruz. Böylece projelerini mezuniyet aşamasında veya mezun olmadan önceki yıllarda bu tip etkinliklerle olgunlaştırabilmelerine imkan sağlanmış oluyor.
Bu nokta da ilk “demo day” etkinliğini Global Finans markalarından biri olan ING Bank’ın girişimi ve girişimciyi desteklemek ve yatırım yapmak üzere kurduğu Orange Lab’den Özge Öz’ün de destekleriyle gerçekleştireceğimiz ve önemli mentorlerin katılacağı ilk “demo day” çalışmamızı hayata geçirmeyi başardık. Bu etkinlikle birlikte öğrenciler sektörden gelen duayenlerin de katılımıyla önemli bir etkinlikte projelerini anlatma ve projelerine geri bildirimler alarak girişimlerinin daha ayakları yere basan bir hale gelmesini sağlayacaklar.
Öğrenciler Açısından Girişimcilik
Öğrenciler açısından bakarsak girişimciliğin tamamiyle kapalı kutu olan bir kavram olduğunu söylemekte fayda var. Kapalı kutu olan bu kavramı daha anlaşılır bir hale getirmek bizim için önemli hedeflerden birisidir. Bu noktada girişimciliğin bir kavram olarak değil bir avantaj olarak bakmak gerekitiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bu sayede öğrenciler girişimcilik eğitimi alırken diğer yetkinliklerini de önemli ölçüde geliştiriyorlar.
Bir Yorum