GÜNCEL KONULAR
Türkiye’nin Çelik Sektörü Verileri Açıklandı

Çelik sektörü sanayinin önemli kalemlerinden birisi olarak her zaman verileri yakından takip edilen bir sektörümüzdür. Bu sebeple çelik sektöründeki gelişmeler genel olarak sanayinin ve ekonominin birçok kalemine de etki etmektedir. Biz de bu yazımızda AA’nın internet sitesinde de yayınladığı çelik sektörünün şu anki durumu ve son yıllardaki gelişimi ile ilgili verileri ve bu verilerin yansımalarını paylaşacağız.
Çelik Sektöründeki Verilerinde Üretim için Negatif Bir Durum Söz Konusu
Çelik sektöründe dikkat çeken verilerden bir tanesi de tüketimin 2011 ve 2015 yılları arasında yüzde 27.5 oranında artmış olması. Buna karşılık üretimin ise yüzde 7.6 oranında azalmış olması.
2011 Yılı: Üretim 34,107 Ton, Tüketim 26,948 ton
2012 Yılı: Üretim 35,885 Ton, Tüketim 28,468 ton
2013 Yılı: Üretim 34,654 Ton, Tüketim 31,301 ton
2014 Yılı: Üretim 34,040 Ton, Tüketim 30,739 ton
2015 Yılı: Üretim 31,520 Ton, Tüketim 34,361 ton
Mevcut Durumun Sebebi Nedir?
Çelik üretimindeki azalmanın en önemli sebeplerinden bir tanesi de aşırı indirimli fiyatlarla ürün satışının gerçekleştirilmesi. Aşırı indirimli fiyatların sebebi ise yurt dışından ithal edilen indirimli çelik ürünleri olarak gösterilmekte.
Türkiye’deki Çelik Üreticileri
Türkiye’deki çelik üreticileri için AA’nın yaptığı habere göre negatif bir tablo olduğunu söylemek mümkün. Yurt dışı ithal ürünlerin ağırlıklı olarak Çin’den gelmesi aynı zamanda da Çin’li çelik üretiminde devlet desteği alması yurt içi üreticileri zorlayan bir rekabet koşulu oluşturmakta. Çin’e ek olarak Rusya ve Ukrayna’dan yapılan çelik ithalatları düşük fiyat baskısı oluşturan bir diğer sebep olarak gösterilmekte.
Mevcut gelişmelerin sonucunda ise son dönemde bazı çelik firmalarının işçileri ücretsiz izne ayırma ve iflas erteleme başvurusu gibi durumlarla karşı karşıya kalmaları sektörde yaşanan sıkıntıları yeniden gündeme getirdi.
Özellikle elektrik tüketim miktarı üzerinden alınan TRT payı ile Çevre Katkı Payı gibi uygulamalar, sektör temsilcilerince üretim maliyetlerini artıran unsurlar olarak değerlendiriliyor.
Cevher Üretimi Daha Cazip Hale Geldi
Son yıllarda çelik üreticilerinin karşı karşıya kaldığı en büyük problemler arasında ham madde olarak kullanılan hurda fiyatlarının cevher fiyatlarına göre daha yavaş düşmesi ön plana çıkıyor.
Türkiye’deki çelik üreticilerinin yüzde 70’den fazlasının hurdayı ham madde olarak kullanan ark ocaklı tesisler olduğu düşünüldüğünde, hurda fiyatlarının cevher fiyatlarına göre daha yavaş düşmesi sektörün genelini sıkıntıya soktu. Aksi şekilde cevherden üretim yapan tesisler diğerleri karşısında daha avantajlı bir konuma geldi.