SÖZLEŞMELER
Sözleşme Hazırlama ve Sözleşme Maddeleri İnceleme

Bu yazımızda, sözleşme nasıl hazırlanır? Sözleşme nasıl yapılır? , sözleşmeyi incelerken nelere dikkat edilmeli ve sözleşmelerde bulunması gereken maddeler nelerdir gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.
Sözleşmeler bulunduğu özel duruma göre daha detaylı da olabilir ancak sözleşmenin belli noktalarına dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Bu yazımızda da özellikle Kobi’lerin dikkat etmesi gereken sözleşmeler konusunda bilgilendirme yapmak istedik.
Sözleşmelerin özellikle hukuki ağırlıklı bir dil kullanılmasına gerek yoktur. Bu noktada sözleşmenin açık, kolay anlaşılır olması yeterlidir.
Sözleşme’nin Tanımlanması, Konusu
Öncelikle sözleşme hazırlanırken bu akitin sözleşme olarak tanımlanması gerekmektedir. Yani hazırlık aşamasında bu tanımın detaylıca yapılması gerekir. Aynı zamanda bu sözleşmenin ne amaçla hazırlandığı da sözleşmenin başında detaylıca belirtilmesi gerekir. Sözleşme bir hizmet alımımı, ürün alımımı, borçların düzenlenmesi için mi yapıldığına dair bilginin detaylandırılması gerekir.
Sözleşmede Taraflar Kısmı
Bu noktada tarafların yine detaylı olarak anlatılması ticari ünvanlarının belirtilmesi parantez içinde varsa markasının belirtilmesi gerekir. Yine hangi tarafın hizmet veya ürün sağlayıcı hangi tarafın müşteri olduğu kısmının da belirtilmesinde fayda var.
Sözleşmenin Son Bulma Durumu
Bu madde bir nevi anlaşmazlıkların çerçevesinin çizildiği kısmın detaylandırılmasıdır. Bu maddede taraflardan birinin daha önceden çerçevesini çizdikleri ve üstüne mutabık kalınan alanlarda sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda sözleşmenin son bulmasını belirtmektedir. Bu noktada taraflardan biri veya ikisi hangi şartlarda sorumluluklarını yerine getirmezse sözleşmenin son bulacağını belirten çerçeve çizilmektedir.
Sözleşme Tarihinin Belirtilmesi
Sözleşmenin geçerli olduğu dönemi içermelidir. Yani sözleşme hangi tarihler aralığında geçerlidir hangi dönemleri kapsamaktadır gibi bilgilerin yer aldığı kısımdır. Bu maddede sözleşmenin geçerli olduğu süreyi içermektedir.
Sözleşmelerde Hizmet veya Ürünün Detaylı Açıklanması
Ürünün veya hizmetin ne olduğu, hangi amaçla alındığı gibi konuların detaylı açıklandığı aşamalardır.
Sözleşmelerde Ödeme Maddesi
Ödeme Maddesi önemli maddelerden bir tanesidir. Bu aşamada ödemenin hangi şartlarda alınacağının çerçevesini çizmektedir. Ödeme vadesi, ödemenin işin bitiminde tamamen mi yapılacağı, belli bir miktarın işin başında kalan kısmının ise işin bittiğinde mi ödeneceği gibi hususların belirtilmesi gerekmekte. Ör: %20’si peşin geri kalan miktar iş bitiminde gibi. Yine ödeme maddelerinde taksit uygulaması kullanılıyorsa taksit miktarlarının ne kadar olduğu ve tarihleri de ayrıca belirtilmelidir.
Ödemelerin gecikmesinde ne kadar faiz uygulanacağı ya da iş bitiminin gecikmesi durumunda ne kadar cezai ücret uygulanacağı gibi maddelerin de detaylı olarak belirtilmesinde fayda var.
Sözleşmelerde Anlaşmazlıkların Çözümü, Yetkili Mahkemeler
Anlaşmazlıkların çözümü için bir mahkeme atanması yapılan sözleşmenin ilgili maddesidir. İlgili sözleşmede anlaşmazlıkların çözümü için geçerli olan sözleşmedir.
Sözleşme Ekleri
Sözleşmenin ilgili ekleri, teklif vs resmi evrakların yer alacağı noktalardır.
Sözleşmelerde Gizlilik
Yapılan sözleşme kritik bir öneme sahipse ve sözleşme tarafların arasında gizli kalması gerekiyorsa bu durumda bir madde ile güvence altına alınabilir. Gizliliği ihlal eden tarafa cezai madde uygulanabilir. Bu para cezası olabileceği gibi sözleşmenin veya anlaşmanın son bulmasıyla da sonuçlanabilir.
Sözleşmelerde Mücbir Sebep
Bu aşamada kişiler yangın, sel, yangın vb sebeplerden dolayı sorumluluklarını yerine getiremedikleri durumdur. Bu durumlarda taraflar her hangi bir tazminat ödemesi veya cezai maddeye maruz kalmazlar. Mucbir sebeplerde sorumluluk ortadan kalkar.
Sözleşmelerde Ürün veya Hizmet İadesi
Bu maddede ürünün veya hizmetin hangi şartlarda iade edilebileceği konusu vurgulanmaktadır. Bu madde tarafların önceden kararlaştıracağı şartlar dikkate alınarak hazırlanacaktır. Yine kanun hangi şartlarda ürünlerin veya hizmetin iadesinin yapılacağını belirlenmiştir. İlgili yazımızdan ürün veya hizmet iadelerinin nasıl olacağına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sözleşmelerde Garanti Maddesi
Bu maddede de ise alınan veya verilen hizmetin garantisi belirtilmektedir. Alınan ürünün veya hizmetin kanuni olarak belirtilen sınırlarda garanti verilmek durumundadır. Satıcı, kanuni olarak belirtilen garanti kapsamına ek olarak ekstra garantiler de verebilir. Hangi ürüne kanuni sınırlarda hangi süreyle garanti verildiğini belirten yazımıza ilgili linkten ulaşabilirsiniz.
Diğer Konular
Bu başlıklar daha çok maddeleştirilemeyen belli bir noktada yer alan küçük detayların yer alması mümkün olacaktır.
Tüm sözleşme süreçlerinin sonucunda önemli olan sözleşmelerde veya anlaşmalarda bir hukuk müşavirinden destek almak her zaman en garantili yöntemdir.
Bu konularda destek almak isterseniz formumuzu doldurabilirsiniz.