KOSGEB DESTEK TEŞVİK
Mevsimlik Tarım İşçisi Çalıştıran İşletmelere Müjde

Mevsimlik İşçiye Eğitim ve Sağlık Hizmetlerinin Sağlanması
Özellikle son dönemde tarım ve hayvancılık konusunda devlet destekleri ön plana çıkıyor. Tarım ve hayvancılık konusunda yapılan desteklerin yanında burada çalışan işçilerin azami ölçüde hayat standartlarını devam ettirebilmeleri de uzun süredir üzerinde konuşulan ve planlanan bir konuydu. Konunun önemli olmasının bir diğer nedeni ise özellikle sektörün büyümesi tarım ve hayvancılığın gelişmesi için çalışanların önemli olması. Bu noktada da çalışanların insani ölçülerde çalışma hayatlarını devam ettirebilmeleri önemli bir nokta haline geliyor.
Mevsimlik İşçi Memnuniyetini Sağlamak
Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge ile özellikle mevsimlik işçi çalıştıran işletmelerin çalışanlarına yönelik sosyal yaşam alanlarını geliştirme konusunda Devlet yetkililerinin görevlendirildiği ve yine tarım Sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla Çalışan memnuniyetini sağlamak için bir genelge yayınlandı. Genelgenin detayları ve mevsimlik işçi çalıştıran işletmelere faydaları yazımızda detaylarıyla anlatılmaktadır.
Mevsimlik tarım işçisi olmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden kişilerin ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesi amacıyla başbakanlık tarafından geçtiğimiz dönemde resmi gazetede mevsimlik tarım işçileri genelgesi yayınlandı.
Valilere Konu ile ilgili Sorumluluk Düşüyor
Başbakanlık Genelgesi gereğince çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun işbirliği içerisinde bazı çalışmalar yapması gerekiyor. Geçimini mevsimlik aile işçisi olarak geçiren kişilerin ve ailelerinin karşılaştıkları sorunların oldukça kapsamlı bir şekilde ele alındığı bu genelgede ilk olarak mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde Eğitim ve Sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile temel ihtiyaçların giderilmesi için ortak kullanım alanlarının bulunduğu alt ve üst yapının dikkate alınarak geçici yerleşim alanlarının oluşturulacağı hususu dikkat çekiyor. Geçici yerleşim alanlarının sel su baskını ve benzeri doğal olaylardan olumsuz etkilemeyecek durumda sağlık koşullarına ve işçi sayısına uygun olarak hijyenik yapılması planlanıyor. Bu konuda valilere valiliklere sorumluluk verildiği görülüyor.
Sağlık Hizmetleri İyileştirilmesi Gereken Alanlardan
Diğer yandan bir başka düzenlemeye göre mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ve bulaşıcı hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları ve aşamalarının yapılmasıyla ve bebek ve çocukların izlemesi için mobil sağlık ekiplerinin oluşturulması isteniyor. Böylece bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaştırılmış ve sağlık okuryazarlığı faaliyetleri periyodik olarak yürütülmüş olacak.
Çocuk Gelişim Uzmanı Desteği Planlanıyor
Yine Başbakanlık Genelgesi’nde Sosyal Hizmetler kapsamında ailelerin bilgilendirilmesini sağlanması ve mevsimlik tarım ile uğraşan ailelerin kadın çocuk engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetlerden yararlandırılması üzerinde de duruluyor. Ayrıca okul çağına gelmemiş çocuklar için geçici yerleşim alanlarında görevlendirilecek Çocuk Gelişim uzmanlarınca Eğitim bakım hizmetleri sunulacağı da öngörülüyor.