İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİKALİTE BELGELERİ
Mesleki Yeterlilik Belgesi ile İlgili Önemli İpucları

Mesleki yeterlilik belgesi Ile ilgili yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz Bundan sonraki dönemde boyacılar, demirciler kaynakçılar, inşaat ustaları gibi tehlikeli iş kolu olarak belirlenen alanlarda çalışanlar mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışamayacaklar. Mesleki yeterlilik belgesi almak için son tarih 26 Mayıs 2016 olarak belirlendi.
Neden mesleki yeterlilik belgesi veriliyor?
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan’ın Neden böyle bir belge veriliyor? Sorusuna ilişkin açıklaması şu şekilde; Mesleki Yeterlilik Kurumu ülkemizin Avrupa Birliği’ne uyum süreci içerisinde kurulan bir kuruluş kuruluşumuzun amacı ise özellikle Avrupa Birliği’ne uyum süreci içerisinde Türkiye’de ifa ve icra edilen bütün mesleklerin Avrupa Birliği’ne uyumlu ve paralel bir şekilde mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesiden oluşuyor.
2016 Mayıs ayı tarihine kadar kuruluşumuz tarafından 633 meslekte Avrupa Birliği’ne uyumlu şekilde meslek standartları yayınlandı aynı zamanda yayınlanan mesleki standart özellikle sektör temsilcileri ile birlikte hazırlandı ve resmi gazetede yayınlandı. Tüm bunlara ek olarak 465 tane sınavı da 25 5 2016 tarihinde gerçekleştirmiş olduk Ayrıca belgelendirme sisteminin nasıl olacağını ve bu sürecin nasıl işleyeceği usul ve esaslarla belirlenmiş oldu.
Mesleki yeterlilik belgesi sınavlar nasıl yapılıyor?
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan Sınavların nasıl yapıldığı ve sürecini nasıl ilerlediğine dair açıklaması ise şu şekilde;
2015 yılı itibariyle 40 meslek tehlikeli iş sınıfına alındı ayrıca Resmi Gazete tebliği ile ilgili meslek dalları ilan edildi yine 2016 yılı itibariyle 8 meslek dalı daha tehlikeli meslekler sınıfına eklendi. İlgili mevzuatımız çerçevesinde bu mesleklerde tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren 12 ay sonra açıklanan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar ilgili işlerde çalıştırılamayacaklar. Yani 27 Mayıs 2016 tarihinden itibaren tehlikeli iş sınıfı içerisinde olup mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar işlerinde çalışamayacaklar.
İnşaat sektörü ülkenin lokomotifi
Ceylan açıklamasına mesleki yeterlilik belgesi olmayan işyerlerinin işçi çalıştırması halinde bazı yükümlülüklerin ortaya çıkacağını belirterek açıklamasına devam etti; Sayın Bakanımınız talimatları çerçevesinde şunu yapmak istemiyoruz. Hepimizin de bildiği gibi inşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden bir tanesi Bir taraftan biz kurum olarak iş hayatına nitelikli ve yeterli iş gücü katma görevini sürdürmekle birlikte bir taraftan da ilgili sektörü tıkamak istemiyoruz.
Mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili olan kuruluşlar
Ceylan açıklamasına mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili olan ve anlaşmalı olarak çalıştığı kuruluşlarla ilgili bilgilendirme yaparak devam ediyor; Özellikle bizim adımıza akreditasyonu uygun olarak yetkilendirdiği biz 2016 yılı itibariyle 46 kuruluş bulunmaktadır. aman zaman Bizler de İskele kurulum gibi veya farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin yaptığı sınavları denetliyoruz.
Sınava girenler öncelikli olarak teorik Teorik sınava giriyorlar Teorik sınav yaşamımızda Özellikle bizim için önemli olan iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mesleğin icrası ile ilgili aynı zamanda üretime katkı sağlamak ile ilgili teorik bilgilerle ilgili sınav yapılıyor. Teorik sınavdan geçen adaylar sonrasında pratik ile ilgili sınavlara giriyorlar yani inşaat iskelesinin kurulması sınavı veya farklı bir pratik sınav adaylar için geçerli oluyor. teorik sınav ve pratik sınav sonucunda Eğer başarılı olurlarsa uluslararası alanda geçerliliği ve yeterliliği olan kurumumuz tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesini almış olacaklar.