İNSAN KAYNAKLARI
Çalışanlar Arası İletişimde Başarıyı Sağlamak için 4 İpucu

Bir işletmenin en önemli parçalarından bir tanesi çalışanlardır. Çalışanlar bir işletmenin büyümesi ve ilerlemesi aynı zamanda gelişmesi için kritik öneme sahiptirler. Çalışanlar önemli olduğu kadar çalışanların kendi aralarında sağladığı iletişim de aynı şekilde motivasyonlarını arttırır. Motivasyonu artan ve mutlu olan çalışan ise şirketin gelişmesi ve büyümesi için de daha yüksek bir efor ortaya koyabilmektedir.
Bu yazımızda da çalışanlar arasında iletişimin tanımını yapacak aynı zamanda çalışanlar arasında iletişimde başaranı nasıl sağlanır gibi konulara dikkat çekeceğiz. Diğer yazımızda ise çalışanlar arasında yaşanabilecek muhtemel sorunlar isimli yazımızla konuya devam ediyoruz.
Çalışanlar arası iletişim nedir?
Bir işletmedeki görev yapan herkesin kurumun belirlediği yöntemleri kullanarak kurdukları iletişim şekilleri Kurumun İletişim şeklini belirler. Çalışanlar arasındaki iletişim ise; Kurumun İletişim şekli ve çalışanların genel geçer kurallar dahilindeki kullandığı iletişim şekilleriyle oluşur.
Çalışanlar arası iletişimde nelere dikkat edilmelidir?
Kurumun bir iletişim şeklinin olması, bunu kurum kültürüne göre belirlemiş olması, mümkünse kurumun iletişim şeklinin çalışan katılımıyla oluşmuş olması ve belirlenmiş olan kurum iletişim şeklinin duyurulmuş-anlatılmış-benimsenmiş olması çok ideal bir yöntemdir. Her çalışana işe başlamasıyla birlikte oryantasyon(işe alışma) döneminde ilgili konuların iletilmesi ve belirli aralıklarla da çalışanlara konuyla ilgili yenileme eğitimlerinin verilmesi önemlidir.
Çalışanlar arasındaki iletişim de en dikkat edilmesi gerekli konu;
Çalışanlar arasındaki iletişimin en önemli unsuru güven ortamının kurum tarafından net bir şekilde çerçevesinin “Kurum İletişim” i çerçevesinde belirtilmiş olmasıdır. Güvenli olmayan hiçbir iletişim gerçek bir iletişim değildir.
Çalışanlar arasındaki iletişim ve koordinasyonda nasıl başarılı olunur?
Güven ve bununla birlikte yönetimden aşağıya doğru örneklenmiş bir iletişim şekliyle çalışanlar arasındaki iletişim daha başarılı bir noktaya taşınır.
İletişim; çok temel bir ihtiyaç olmakla birlikte, var olduğumuz günden bugüne sürdüre geldiğimiz bir anlaşma-anlaşılma şeklidir. Sabah işe geldiğinde “Günaydın” demeyen bir yöneticiden iletişimle ilgili başarılı bir örnek olmasını bekleyemeyiz. Dünya ortalamalarına baktığımızda %68’le işten ayrılma sebepleri arasındaki yöneticiler ilk sırada gelmektedir. Bunu da irdelediğimizde mutsuz çalışanlar, iletişimsizlik örnekleri, anlaşılamamazlık olduğu anlaşılıyor.
Başarılı bir işletmeyi incelediğinizde, kurumun her yerinde iyi iletişim örneklerini görmek mümkün olacaktır.