SİGORTA
Bitkisel Ürün Sigortası Tanımı ve Kapsamı

Bitkisel ürün sigortası tüm bitkisel ürünlerin kapsam içerisine alındığı yaş meyve sebze ve kesme çiçekler için geçerli olan ve dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını risklerinden oluşan maddi kaybı karşılamak için yapılan sigorta türüdür. Ekstra olarak yaş sebze ve meyve aynı zamanda kesme çiçekler için de dolu riskinden kaynaklanan kalite kaybı risklerini kapsam dahiline almaktadır.
Teminat Kapsamına Alınan ve Teminat Dışı Kalan Bitkiler
Tahıllarda, baklagillerde ve yağlı tohumlu bitkilerde, dane. Lifli bitkilerde, lif. Pamukta, kütlü pamuk. Ana ürünü gövde olan bitkilerde, gövde. Ana ürünü kök ve yumru olan bitkilerde, kök ve yumru. Ana ürünü çiçek olan bitkilerde çiçek. Ana ürünü yaprak olan bitkilerde, yaprak. Tohum için üretilen bitkilerde, ürünün tohumluk elde etmek amacıyla hasat edilen kısmı. Meyvesi yenen bitkilerde, meyve. Kesme çiçeklerde, bitkinin kendisi. Yem bitkilerinde, tüm yeşil aksam. Fidelerde, bitkinin kendisi. Ekonomik olarak verime yatmamış meyve ve bağ fidanlarında, fidanın kendisi. Süs bitkilerinde soğan, rizom ve tohumdan üretilen fide. Meyve bahçelerinde ve bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri (örtü, direkler) Arpa, Buğday, Çavdar, Tritikale ve Yulaf ürünlerinin sap kısmı.
Bitkinin yukarıda sayılanlar dışında kalan kısımları ile hasat edilmiş ürünleri teminat kapsamı dışındadır.
Bitkisel Ürün Sigortasında Ek Teminatla Kapsam İçine Alınabilecek Haller
Meyvelerde don riskinin neden olduğu miktar kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak, dolu paket teminatlarına ek olarak, meyve bahçeleri ve bağlarda, dolu ağı ve örtü sistemleri, isteğe bağlı olarak, dolu paket teminatları için, sigorta kapsamına alınabilir.
Bitkisel Ürün Sigortası için Devlet Destekli Prim Ödemeleri
Bitkisel Ürün Sigortasında, poliçe priminin %50’sine devlet desteği verilmektedir. Yani poliçe Primlerinin %50’si devlet tarafından karşılanacaktır. Meyve ürünlerinde, Dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3’ü Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25’i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.
Aynı zamanda poliçe rizikoları gerçekleşmişse gerçekleşen rizikonun tahsili için sigorta acentesi veya sigorta şirketi vasıtasıyla tarım sigortaları havuzuna bildirimde bulunulur (Tarsim)
Bitkisel Ürün Sigortalarında Poliçe Düzenleme
Hasar ödemesi için çifti kayıt sisteminde o yıla ait arazi ve ürün bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.
Ürün bilgilerini güncelledikten sonra çiftçi tarım sigortaları havuzuna kayıtlı sigorta şirketine başvuru yapar
Tarım sigortaları havuzuna üye olan sigorta şirketi gerekli kontrolleri yaptıktan sonra çiftçiye sigorta poliçesini iletir.
Bitkisel Ürün Sigortalarında Hasar Ödeme Süreci
Hasar tespitlerini ve kontrollerini tarsime bağlı uzman eksperler yapmaktadırlar. Eksperlerin yapmış olduğu kontroller sonucunda olumlu sonuçlanan çiftçilerin hasar ödemeleri daha önceden sisteme girilmiş olan bilgiler çerçevesinde 30 gün içinde banka hesabına yapılmaktadır.