GÜNCEL KONULAR
9 Maddede Türkiye’nin Orta Vadeli Ekonomik Hedefleri

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bugün yapmış olduğu Türkiye’nin orta vadeli ekonomik hedefleri açıklandı. Bu yazımızda da bu planların neler olduğunu Türkiye ekonomisini aynı zamanda nelerin beklediği doğal olarak biz vatandaşların da ekonomik hayatını etkileyecek konular aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
İşte Türkiye’nin Orta Vadeli Planları ve Stratejileri
- Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre Türkiye’nin 2016 yılı büyüme hedefi %4.5 olarak beklenmekte.
- Enflasyon her zaman olduğu gibi en önemli başlıklardan birisi olarak ön planda olacak gibi duruyor. Bu bağlamda 2016 yılı için enflasyonun yüzde beş ila yedi arasında bir orana çekilmesi hedeflenmekte.
- Kobileri özellikle küçük işletmeleri de ilgilendireceğini düşündüğümüz konular yine açıklanan orta vadeli hedefler arasına alınmıştır. Bu anlamda da konunun sevindirici olduğunu söylemek gerekir. Bu açıdan bakıldığında hayata geçirilmesi planlanan binikiyüz kırksekiz adet reform olduğunu belirtmekte fayda var. Bu reformları hayata geçirmek için de yapılmış üçyüz plan yani yol haritası bulunmakta.
- Her zaman olduğu gibi cari açık önemli maddelerden bu anlamda Mehmet Şimşek cari açığın azaltılması ve daha düşük oranlara çekilmesini hedeflediklerini belirtti.
- Büyümenin anlamlı olması için artan oranda bir büyüme gerekliliği de aynı şekilde vurgulandı bu açıdan yine 2016 yılında sürdürülebilir büyüme önceliklerden olacak.
- İşsizlik oranları açısından bakıldığında biraz daha negatif bir tablo maalesef bizi beklemekte. 2015 yılına kıyasla 2016 yılında yüzde 1,1-1,3 arasında artış beklenmekte olduğu belirtildi.
- Dünya’da gıda fiyatlarındaki agresif artış ülkemizi de tehdit etmekte Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre bu dalgadan etkilenilmemesi için her türlü tedbir alınıyor ve alınacak.
- Reformlar ise her zaman gündemde olduğu gibi 2016 yılı için de gündemde olmaya devam edecek. Reformlar ekonomik olduğu kadar siyasi ve tüm alanlarda devam edecek.
- AB ile olan ilişkiler hem entegrasyonun sağlanması hem yeni başlıkların açılması ve gümrük birliği anlaşmasının güncellenme zamanı geldiği için AB ile ilişkiler yine konuşulacak tartışılacağa benzer.
Yukarıda saydığımız maddeler orta vadeli planlar çerçevesinde Türkiye’nin ekonomik geleceği açısında değerlendirilmesi ve incelenmesi gereken konular olarak değerlendirilebilir. Bu anlamda geleceğimiz için takip edilmesi ve incelenmesi gereken konulardır.
Bir Yorum