İNSAN KAYNAKLARI
5 Maddede Satış Departmanlarında Ünvan ve Pozisyonlar

Satış departmanları bir işletmenin büyümesi için çok kritik departmanlar olarak adlandırılmaktadır. Satış temsilcilerinin ne iş yaptığı konusunda bilgilendirmeyi ilgili yazıdan inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda ise satış pozisyonlarında çalışanlar için ünvanların neler olduğu ve hangi ünvanda hangi tecrübelerin arandığına dair yazımızı inceleyebilirsiniz.
Satış Temsilcisi-Satış Uzmanı Pozisyonu Pozisyonu/Ünvanı
Genelde yeni mezun olan çalışanların veya tecrübesi az olan çalışanların yeni iş hayatına başladığı pozisyonlardır. Bu pozisyonlarda çalışacak kişinin dışa dönüklüğü düzgün konuşma kabiliyeti ve dış görünümü gibi kriterleri yeni başlayacak bir satış temsilcisi için dikkate almakta fayda olacaktır.
Satış Sorumlusu- Satış Yönetmeni Pozisyonu/Ünvanı
Bu pozisyon 2-3 yıl tecrübeye sahip çalışanların değerlendirdiği pozisyonlardır. Bu pozisyondaki çalışan satış süreçlerine, satış nasıl yapılacağına, müşteri ile olan iletişimler konusunda yetkinlik sahibi olduğunu düşünebiliriz. Tecrübesini ve başarılarını arttıranlar arasından yönetim kabiliyetleri yüksek olan kişiler takım liderliği gibi pozisyonlara yükseltilebilirler.
Satış Takım Lideri- Satış Müdür Yarımcısı Pozisyonu/Ünvanı
Bu pozisyon daha çok satış ekiplerinin koordinasyonundan ve satış ekiplerine koçluk yapılması gibi sorumlulukları içerir. Ortalamada 3-5 yıl tecrübeli olup yönetme becerisine sahip olan kişiler arasından seçilebilirler. Her iyi satış yapan yönetici olamayacağından iyi yönetme becerilerine sahip olan kişiler arasından uygun olan adaylar bu pozisyonlara terfi ettirilebilir. Bu pozisyonda ekiplere liderlik etmek ve müdür pozisyonlarındaki yetkililere çalışanlar hakkında düzenli bilgi vermek pozisyonun gerektirdiği sorumluluklardandır.
Satış Müdürü Pozisyonu/Ünvanı
Bu pozisyon için genelde 5-8 yıl tecrübe beklenmekte aynı zamanda yönetime veya sorumlu olan kişilere etkili raporlama yapabilme yetenekleri gerektirir. Yine bu pozisyon ekip çalışanlarına satış eğitimi verilmesi, koçluk-mentorluk yapılması gibi sorumlulukları gerektirir. Aynı zamanda yönetime ve önemli müşterilere sunum yapılması, yurt dışı bağlantılarının koordine edilmesi ve yıllık satış hedeflerinin belirlenmesi de pozisyondan beklenen özelliklerdendir.
Satış Direktörü Pozisyonu/Ünvanı
Genelde 7-10 yıl tecrübeye sahip geçmişinde şirket satışlarını büyütmüş ve kayıtlı bir başarısı olan bir çalışan olarak değerlendirilmektedir. Bu pozisyondan genelde satış konusunda stratejik kararlar vermesi beklenmektedir. Gelecekte birim fiyat nasıl belirlenmeli? Birim fiyat belirlerken nelere dikkat edilmeli, hangi ülkeler veya alanlarda rekabet düşük hangi alanlarda gelişme gösterilmeli gibi satışın sahada yapılmasından çok satış ve gelirlerin arttırılması konusunda stratejik kararların verildiği pozisyon olarak değerlendirilmektedir.