BAŞARI HİKAYELERİ
4 Soruda Türkiye’nin Yerli Otomobili

Bu yazmızda Türkiye’nin merakla beklediği yerli otomobilin üretim süreci geleceği ve yerli otomobili üretecek “babayiğitler”in kimler olduğunu anlatmaya çalıştık. Detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yerli Otomobil Konusunda Tarihte Neler Yaşadık?
56 Yıl önce hayali kurulan yerli otomobilin 2021 Yılında satışa çıkması planlanıyor. Geçmişe dönüp Devrim Otomobilinin yapılışından bahsedelim. Tarih 15 Mayıs 1961 o zamanın Devlet Başkanı Cemal Gürsel, Kongre açılış konuşmasında, “Türkiye’de otomobil yapılamaz diyorlar bu tamamen kara bir düşüncenin mahsulüdür” der. Kongrenin ardından 22 mayıs 1961’de “çok gizli” damgasıyla Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bir yazı yazar: “Devlet Demir yollarımızın teknik imkanlarının müsait ve mükemmel olması nedeniyle milli ekonomide mühim bir yer işgal edecek olan otomobil imalatı sanayinin kurulmasına liderlik etmesini uygun görmekteyim.”
Süre kısıtlıdır. Yapılacak olan otomobilin 29 ekim Cumhuriyet bayramı törenlerine yetiştirilmesi gerekmektedir der ve 23 Türk mühendisin liderliğinde %100 yerli üretim Devrim otomobili sadece 129 günde yapılır.
Otomobilin Bugününe Dair Veriler Nasıldır?
Günümüze geldiğimizde geçtiğimiz yıl itibari ile ülkemizde 757 bin araç satışı gerçekleşmiş. Bu rakamlar artık yerli otomobil üretimi yapılmasını zaten gösteriyordu. Ülkemizden
Anadolu grubu, BMC grubu, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding öncülüğünde resmi olarak yerli otomobil üretimine start verilmiştir. Bu gruba Ortak Girişim Grubu adı verildiğini de belirtmek lazım.
Yerli Otomobilin Avantajları Nelerdir?
Yerli otomobil üretimi ile bir çok avantaj beraberinde gelecektir. bunların başında gelen Otomobil sanayisinin cirosu iki katına çıkacağı planlanıyor. Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacak bu büyük proje tam destek almıştır. Türkiye’de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 Ar-Ge merkezi var. Otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı toplam içerisinde bir numaraya oturuyor. Türkiye toplam istihdamın da yaklaşık yüzde 6’sı otomotiv sektöründe geliyor. Avrupa’da beşinci, Dünyada 15’nci sıraya yerleşmiş durumdayız. Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirebilmesi için önemli gördüğümüz yerli otomobil projesinin resmen başlangıcını yapmış buluyoruz. Yerli otomobilde 4 farklı model planlanıyor. Suv, sedan ve hatchback seçenekleri sunulacağı bildirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kanal 24’te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Hangi Tipte Yerli Otomobil Yapılacak?
Yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soru üzerine Işık, üç tip araç olacağını ancak menzili uzatılmış elektrikli araca yoğunlaştıklarını söyledi. Işık, yürütülen çalışma sonucunda içten yanmalı motor seçeneğini de gündeme aldıklarını belirterek, “Yani bildiğimiz benzinli, mazotlu motor seçeneği olacak ama ‘biz bu alanda iddialıyız’ demiyoruz. O bir seçenek olarak duruyor ama özellikle odaklandığımız alan menzili uzatılmış elektrikli araç” diye konuştu.
Önümüzdeki yıl ağustos ayı gibi 4 modelinde prototipinin hazır olacağı ve test çalışmaları yapılacağı açıklandı.