İNSAN KAYNAKLARI
4 Soruda Kısa Çalışma Ödeneği Alma Şartları

Özellikle yurt içinde veya yurt dışında oluşan siyasi veya işletmenin müdahele edemediği farklı konular sebebiyle işletmeler ekonomik krizle karşı karşıya gelebilmektedirler. Krizin yarattığı etki ise özellikle küçük işletme olarak belirttiğimiz kobileri de derinden etkileyebilmekte. Bu sebeple de devletler küçük işletmelerini esnaflarını korumak için zaman zaman ek tedbirlere başvurmaktadırlar.
Ülkemizde de oluşan ekonomik krizden dolayı faaliyetlerine belirli süre ara vermek zorunda olan işletmeler için İŞKUR kısa çalışma ödeneği altında işletmelere belirli süreyi kapsayan destekler sağlamaktadır. Bizler de bu yazımızda işletmelerin kısa çalışma ödeneğinden nasıl faydalanabileceklerine dair bilgilendirme yaparak işletmelerin bu zor zamanlarını İŞKUR desteğiyle nasıl aşabileceklerini bilgilendirmek istedik.
Kısa Çalışma Ödeneğine İşletmeler Nasıl Başvuru Yapabilirler?
Öncelikle başvurunun yapılabilmesi için ülkenin genel ekonomik bir krizin varlığının oluşması gerekmektedir. İlgili krizin varlığı da genellikle sendikaların başvuruları ve ekonomi yönetiminin bu konuda önemli emarelere rastlaması ile mümkün olabilmektedir. İlgili emarelere rastlanması durumunda ise İŞKUR yönetim kurulunun toplanması ile birlikte işletmenin yaptığı talep sonuca bağlanmaktadır.
İlgili değerlendirme sonucunda yönetim ekonomik kriz oluştuğu kaanatine varılmışsa işletmenin kısa çalışma ödeneği talep formunu doldurması ile başlayan süreç aynı zamanda değerlendirme sürecini de başlatmış olmaktadır.
Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Hangi Şartlarda Kabul Edilmez?
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizin varlığı yönünde Yönetim Kurulu kararı alınmadan, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle bağdaşmadığı halde, nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplere dayalı olarak yapıldığı tespit edilen başvurular Kurum tarafından reddedilir.
İşletmenin Yaptığı Başvurunun Sonucunun Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
İŞKUR işletmenin yapmış olduğu başvurunun detayları ile birlikte inceleyerek, aynı zamanda hem sektörel hem de işletme özelinde yapmış olduğu araştırmalar sonucunda bir değerlendirme yapmaktadır.
Değerlendirme sonucunun olumlu olması halinde ise işletme yapmış olduğu başvurunun durumunu belirten bilgiyi çalışanların görebileceği bir yerde ilan eder.
Aynı zamanda İŞKUR belirlediği sürelerde kısa çalışma bildirim listesini güncelleyerek göndermekle yükümlüdür.
Kısa Çalışma Ödeneği Ödeme Miktarı ve Süresi Nedir?
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine, aylık olarak her ayın sonunda ödenir.
Örnek Ödeme Tablosu (2014)

Kariyer koçluğu konusunda da detaylı bilgi almak isterseniz formumuzu doldurabilirsiniz.